És recomanable que la primera revisió amb l’especialista en ortodòncia infantil es realitzi abans dels 6 anys, ja que, a aquesta edat, solen haver sortit ja els incisius definitius, els molars posteriors i el creixement ossi està en un punt important del seu desenvolupament.

Amb una detecció precoç d’alguns problemes, es poden evitar complicats tractaments d’ortodòncia i cirurgia ortognàtica en el futur. Diagnosticar si hi ha algun problema i corregir-lo abans de l’adolescència sol suposar una solució més senzilla i eficaç.

Primera visita a l’ortodoncista infantil

Abans que hagi acabat el creixement és possible detectar problemes ossis i de posició dental i començar a tractar-los, o bé planificar un tractament futur.

Alguns d’aquests problemes afecten no solament a l’alineació de les dents sinó també al desenvolupament facial i l’aparença. Els nostres professionals faran un diagnòstic clar de l’origen per a poder proposar el millor pla de tractament.

D’aquesta manera els tractaments resulten més fàcils, amb millors resultats i més econòmics.

També és important detectar hàbits incorrectes per a començar a canviar-los des d’una edat primerenca, això pot evitar utilitzar ortodòncia en l’adolescència o en l’edat adulta.

A la primera visita l’especialista en ortodòncia infantil valorarà:

Després d’aquesta visita inicial s’aniran fent revisions anuals per a controlar la correcta erupció dental.

Dispositius per a l’ortodòncia infantil

Existeixen bàsicament dos tipus de dispositius o “aparells” d’ortodòncia:

Ortodòncia removible

Aquests dispositius es poden treure i posar fàcilment, es fixen als molars per mitjà d’uns ganxos i permeten corregir defectes òssis aprofitant el creixement.

Solen aplicar-se en casos com el de paladar ogival (estret), que provoca problemes d’oclusió (la forma en què es tanca la boca), com la mossegada creuada posterior.

Com més hores es porti posat el dispositiu més ràpida i evident serà la correcció. Serà necessari, com a pauta general, portar-ho posat tota la nit i entre 4 i 6 hores durant el dia.

Ortodòncia fixa

Aquests dispositius, sovint anomenats “brackets”, van cimentats a cada dent per a controlar la posició exacta de cada peça aconseguint així una oclusió perfecta.

És possible utilitzar gomes de colors, que són triats pel pacient i amb les quals molts nens se senten més identificats en utilitzar els seus colors preferits.

Ortodoncia Invisalign First®

Per a nens entre els 7 i 11 anys també es pot utilitzar Invisalign® First, el sistema d’ortodòncia basat en alineadors invisibles que suposa la solució més moderna, innovadora i còmoda.

Els dispositius d’Invisalign® First incorporen uns indicadors amb els quals és possible verificar que el nen/a compleixi el tractament. A més, en un tractament infantil amb Invisalign®, es faciliten alguns alineadors addicionals sense cost extra per si els nens els perden.

Durada d’un tractament d’ortodòncia infantil

Variarà en funció de l’estat actual de la boca i del moment del creixement en el qual el nen o nena es trobi.

Generalment la durada dels tractaments d’ortodòncia infantil sol oscil·lar entre 12 i 36 mesos, podent fins i tot durar menys els tractaments d’ortodòncia precoços.

Abans de començar el tractament, els nostres professionals li donaran una previsió molt ajustada de la durada del tractament. Precisament aquesta precissió (i el seu compliment, es clar) en la previsió temporal caracteritza als millors ortodoncistes.

La durada també dependrà de la cooperació que el pacient mostri al llarg del tractament.

Nosaltres motivem als nens i ajudem als pares perquè ells el puguin fer a casa.

Com en l’educació, és un treball d’equip entre el professor i la família.

Un tractament d’ortodòncia ens compromet a tots durant un temps petit si el comparem amb els beneficis d’aquest. És una forma també de conscienciar als nens per a ser responsables de la seva salut i ajudar-los a adquirir hàbits saludables a través de l’experiència.

Beneficis de l’ortodòncia infantil

El tractament d’ortodòncia implica molts beneficis en diferents àrees i per a totes les edats, però en el cas dels nens té una especial importància per la seva implicació amb el correcte desenvolupament bucodental i postural.

Que les dents i les mandíbules estiguin correctament alineades contribueix a desenvolupar bons hàbits i evitar problemes relacionats amb mossegar, mastegar i fins i tot parlar. Evita el desenvolupament de disfuncions que, a una edat més tardana, serien molt més difícils de corregir.

L’ortodòncia contribueix també a tenir les dents i les genives més sanes, a més d’alleujar o prevenir problemes de salut a la resta del cos.

D’altra banda, està el benefici estètic, un somriure atractiu és un agradable “efecte secundari” del tractament d’ortodòncia i això té una gran importància a totes les edats.

Està comprovat que l’autoestima i la seguretat dels menors depenen en gran part de com es sentin amb el seu aspecte físic. Per tant, oferir-los un millor somriure, és oferir-los més autoestima i seguretat en si mateixos.

Quant costa un tractament d’ortodòncia infantil?

Cada cas requereix un pressupost ajustat, i és imprescindible valorar-lo individualment, però podríem establir d’entre uns 1.300 i 2.800 € com a cost mitjà d’un tractament d’ortodòncia infantil.

A vegades, fer el tractament previ d’ortodòncia removible, pot evitar la necessitat d’aparells fixos o reduir el temps de tractament d’aquests, per tant, el pressupost també es redueix.

Tip —

Per què el meu fill té les dents desalineades?

Existeixen causes hereditàries que donen lloc a problemes com maloclusions, dents apinyades, espai entre les dents, dents que falten o que sobren i una àmplia llista d’irregularitats mandibulars, dentals o facials.

També hi ha causes no hereditàries com ara accidents o caigudes, xuclar-se els dits o utilitzar xumet més enllà de l’edat habitual o pèrdua prematura de dents de llet, entre d’altres.

Tip —

Quines cures requereixen els aparells d’ortodòncia infantil?

Amb l’aplicació de dispositius d’ortodòncia infantil s’han de cuidar especialment les mesures d’higiene.

En el cas dels brackets, atès que l’acumulació de restes de menjar i placa bacteriana és molt major, s’aconsella un raspallat sempre després de cada menjar. Amb els dispositius removibles s’aconsella un raspallat amb aigua en retirar-los.

Primera visita d’ortodòncia infantil gratuïta

T’oferim una primera visita gratuïta i sense compromís, que inclou estudi i valoració de l’estat de la salut bucodental del menor.

Demanar una cita

Per sol·licitar una cita en qualsevol dels nostres centres omple aquest formulari, et trucarem per confirmar la teva cita:

"*" indicates required fields

A quina de les nostres clíniques vols anar?*
Et cridarem dins l’horari que ens indiquis

També et pot interessar


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00