placa de descarrega bruxisme

Problema del bruxisme

Més d’un 15 % de la població té l’hàbit d’apretar les dents. Això és el bruxisme. La majoria de vegades aquest fet es produeix quan es dorm, però també pot passar durant el dia. Això fa que no ens adonem fins que algú proper o la nostra parella escolta el soroll que es produeix quan es pressionen les dents. Es tracta d’un cruixir de dents característic. També es detecta quan els dentistes aprecien els símptomes característics de desgast o bé per la sensació de cansament (per no dormir bé) o per dolor a la mandibula.

El seu diagnòstic i tractament és necessari per prevenir el danys a les dents i a l’articulació temporomandibular (ATM).

bruxisme dental bruxismo

proteccio dental

Solució al bruxisme

El tractament del bruxisme és multidisciplinar. És necessari una anàlisi holístic del pacient per poder determinar l’origen d’aquest problema per intentar controlar o eliminar. Te diferents solucions i totes son complementaries:

  1. Utilització per dormir, per part del pacient, d’una placa (fèrula) de descàrrega ben ajustada per un dentista especialitzat en ATM.
  2. Un gran causant del bruxisme (que pot ser l’únic o que pot sumar-se a uns altres) és l’estrès. Gestió del mateix i de les emocions per un terapeuta.
  3. En alguns casos el bruxisme es deu al fet que les dents superiors i inferiors no estan correctament alineades i hi ha alguna mala oclusió. L’ortodòncia pot ser una de les solucions que el seu dentista li pot recomanar.
  4. Tractament per part d’un fisioterapeuta especialitzat de la musculatura i l’articulació temporomandibular (ATM) per reduir/ eliminar el dolor i assegurar una correcta mobilitat.
  5. Reeducació orofacial dels moviments de la llengua, llavis, respiració i musculatura cervical. Tot això mitjançant exercicis i dispositius actius de feedback amb teràpia miofuncional.
  6. En ocasions es deu a algun trastorn del son: Cal valorar-ho
  7. El consum d’alcohol, sucres i cafeïna poden agreujar aquesta condició: Sempre és recomanable l´eliminació o al menys moderació del consum.

Avantatges

Totes. El tractament conjunt permetrà evitar el desgast de les dents i/o la seva fractura. Ens protegirà de la hipersensibilitat dental (fred/calor) que pot generar-se quan les dents queden “llimats” i queda al descobert la dentina (part interior de la dent). S’evitarà la retracció de les genives, ja que la pressió constant de les dents les destrueix. Deté la degeneració de les articulacions de la boca, que tanta incomoditat i en alguns casos dolor generen de forma crònica. Millorarà la seva funció masticatòria, podent menjar aliments de tot tipus sense dolor i/o cansament. S’eliminaran o es reduiran els mals de cap. Finalment cal destacar que s’evita l’empitjorament estètic que qualsevol procés de bruxisme significa.

Inconvenients

Ben pocs. Inicialment un breu període de temps per adaptar-se a l’ús de la fèrula i adquirir la rutina dels exercicis establerts. La revisió periòdica de la fèrula per garantir que continuï protegint les teves dents i reajustar-la si és necessari. T’assegurem que un cop adaptat/da, no podràs viure sense aquesta rutina!

Sol·licitar informació

Envia'ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu:

Accepto la política de privadesa.
Accepto l'enviament de comunicacions comercials.


Al nostre blog: