odontopediatria tarragona reus

Què és la Odontopediatria o Odontologia Pediàtrica?

És la branca de l’odontologia que tracta als nens des que neixen fins a l’adolescència. Bàsicament des de l’aparició de les primeres dents temporals (les anomenades dents de llet) fins l’erupció de la dentició definitiva. Especialment té 2 objectius:

 1. Prevenir, Cuidar i mantenir la salut bucal dels nens de forma integral per preservar la seva salut general i per garantir en el futur el somriure que es mereixen.
 2. Aconseguir que els nens adquireixin uns hàbits d’higiene bucal i alimentaris correctes per prevenir problemes de salut dental durant tota la seva vida. Per a aquest repte necessitem, com els professors de l’Escola dels nostres fills, la col · laboració dels pares per aconseguir-ho.

El Odontopediatra o Dentista infantil ha de tenir els coneixements dentals específics per a aquesta edat concreta i també (i encara més important i difícil) l’habilitat per connectar amb els nens per aconseguir la seva confiança, atenció i motivació.

La Odontopediatra és qui primer adverteix possibles anomalies en la posició dels maxil · lars o dents per derivar-los a la ortodoncista. Per aquest motiu és fonamental formar un bon equip i tenir una bona coordinació entre odontopediatres i ortodoncistes.

El Dentista infantil o Odontopediatra és també qui realitza tractaments restauradors. Especialment tractar traumatismes, aplicar segelladors i tractar les càries, tan freqüent en els nens.

Segons les principals societats científiques, Es recomana que els nens realitzin la primera visita a l’odontopediatra quan hagin sortit totes les dents temporals (anomenats també de llet o primera dentició). Això sol passar als 3 anys. En aquest primer contacte del teu fill amb el dentista infantil, li examinarem les dents, les genives i la mandíbula per detectar i / o prevenir qualsevol problema. A més els pares rebran informació sobre la dieta recomanada per evitar càries dentals i del maneig de certs hàbits bucals com l’ús del xumet o la succió dels dits.

Punts clau per tenir cura de forma primerenca la salut oral del teu fill:

1. La Lactància

 • Afavorir la lactància materna fins al sisè mes.
 • Si el nen es queda dormit mentre és alimentat, netejar les seves dents abans de dormir amb una gasa.

2. El biberó

 • No afegir sucre, mel o qualsevol altre edulcorant.
 • Si el nen es queda dormit mentre és alimentat, netejar les seves dents abans de dormir amb una gasa.
 • Abandonar progressivament el biberó a partir dels 12 mesos i definitivament quan apareguin els molars.

3. El xumet

 • Recomanem especialment que sigui anatòmic. Retirar progressivament a partir dels 12 mesos, i definitivament cap als 2 anys.

4. Transmissió bacteriana

 • S’haurien evitar certs hàbits per reduir el risc de transmetre bacteris que els adults tenim a la nostra boca. Per exemple Compartir estris amb el nadó, netejar el xumet amb la saliva o bufar sobre el menjar.

5. Evitar la càries cuidant l'alimentació

 • Evitar els sucres fermentables. Especialment durant els primers dos anys.
 • Evitar el consum de “sucres ocults“.
 • Evitar prendre aliments ensucrats entre els àpats.

6. Higiene bucal

 • Els pares són els responsables d’iniciar la higiene bucal dels seus fills amb paciència i constància fins que el nen sigui autònom.
 • Ja abans que apareguin les primeres dents començar amb la higiene bucal. Almenys un cop al dia, preferentment després de cada presa de llet amb una gasa humida.
 • Després que apareguin les primeres dents, començar amb la higiene una vegada al dia amb un didal de silicona o un raspall dental infantil sense dentífric.
 • Després de l’erupció de primers molars, utilitzar raspall dental infantil.
 • Utilitza fil dental quan ja hi hagi contacte entre les dents.
 • No utilitzar cap pasta dental amb fluor fins als 2-3 anys per risc de fluorosi.

7. Ús de fluor

 • Segons en nivell de risc, edat i concentració de fluor en l’aigua de consum diari, l’odontopediatra i / o pediatre decidiran la dosi de fluor sistèmic.
 • L’odontopediatra i el pediatre han de decidir sobre el tipus d’administració i freqüència, en funció el risc de càries.

8. Visita al seu dentista

 • Els nens han d’anar al dentista quan tinguin les 20 peces temporals o bé abans si observes qualsevol anomalia.
 • Els problemes més habituals en les edats primerenques són: càries, traumatismes dentals i alteracions en el creixement i desenvolupament bucodental.
 • La càries, És la malaltia crònica més freqüent en la infància i presenta greus repercussions en la salut general del nen. Dolor intens, infeccions, …. Els nens amb càries precoç tenen més risc de presentar noves càries en les dents definitives.
 • El traumatisme de les dents és potser un dels accidents més dramàtics que li succeeixen a un nen. A Alba Clínica Dental observem com cada vegada es produeixen amb més freqüència, tant en la infantesa com en l’adolescència. El tractament pot ser divers, des eliminar el dolor protegint la polpa o nervi de la dent (protecció pulpar), l’extracció del nervi (pulpotomia), la reconstrucció i consolidació de la dent afectat mitjançant la col · locació d’una corona, o la recol · locació de les dents que han caigut en l’accident (reimplantació).
 • Abans dels 5 anys ja es diagnostiquen la major part dels problemes del creixement dels maxil · lars. En alguns casos un tractament d’hora amb ortodòncia pot augmentar la probabilitat d’una correcció completa, reduint el temps de tractament amb ortodòncia fixa en edats posteriors i impedint la progressió cap maloclusions dentals de major gravetat.

Vine amb el teu fill i us donarem el millor consell de forma professional i honesta.

Sol·licitar informació

Envia'ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu:

Accepto la política de privadesa.
Accepto l'enviament de comunicacions comercials.


Parlen els nostres clients

Coneix als AlbaSpaceLab.
És genial

Al nostre blog: