La roncopatia i l’apnea obstructiva del son són trastorns generats per l’obstrucció de la via respiratòria superior a nivell de la faringe durant la nit.

Els roncs disminueixen la qualitat del son i la reparació nocturna de l’organisme, derivant en cansament crònic.

Per a algunes persones pot ser un problema crònic i, a vegades, també pot ser indici d’una malaltia greu.

A més, els roncs poden arribar a ser una seriosa molèstia per a les persones convivents.

Per què es produeixen els roncs

Durant el son els músculs encarregats de mantenir permeable la via respiratòria sofreixen una relaxació. El pas de l’aire a nivell de la faringe es va fent difícil i, com a conseqüència, els teixits tous vibren produint el ronc.

En moltes ocasions la falta de flux d’aire produeix una caiguda dels nivells d’oxigen en la sang, el cervell es veu alertat per aquest descens produint-se així nombroses interrupcions del son.

En cas de roncs severs, pot arribar a aparèixer l’apnea obstructiva nocturna amb implicacions serioses per a la salut. En aquesta síndrome, l’entrada d’aire aportada per la respiració no passa de les vies aèries superiors, però el moviment dels músculs del diafragma continua. Això passa durant el son i és el resultat del col·lapse o obstrucció total de les vies aèries. El pacient es desperta amb un ronc més fort i de seguida torna a adormir-se. Tanmateix, això pot causar fragmentació del somni, mala oxigenació cel·lular i sensació de cansament l’endemà.

Les estadístiques afirmen que almenys un 65% d’homes i un 40% de dones ronquen

Hi ha característiques físiques, com el sobrepès o l’oclusió dental compromesa, i determinats hàbits, com la ingesta de begudes alcohòliques (l’alcohol és un relaxant muscular), el tabac (que és un factor irritant), les digestions pesades o anar-se’n a dormir massa cansat, que afavoreixen els roncs.

Solucions per als roncs

Existeixen diferents solucions al problema de roncs que s’hauran d’aplicar depenent de la naturalesa de cada cas. El primer pas serà visitar a un especialista perquè valori l’estat de salut general i les rutines respiratòries del pacient.

Dispositius intraorals

La millor solució als problemes de roncs és l’ús de dispositius intraorals, indicats tant per al tractament dels roncs com de l’apnea del son.

La seva acció es basa en un avançament controlat i confortable de la mandíbula, mitjançant l’increment del to muscular a nivell de la línia aèria. D’aquesta manera es facilita el pas d’aire eliminant el ronc i millorant els episodis d’apnea que es tradueixen en una notable millora de la qualitat de vida dels pacients.

L’ús de dispositius intraorals i reeducació de la respiració són opcions de tractaments senzills, no invasius i plenament reversibles.

Aquests dispositius poden acabar amb els roncs, l’apnea del son i retornar a molts pacients i a les seves parelles la qualitat de somni i de vida de la qual durant anys s’han vist privats. En la majoria de casos permeten recuperar el patró de son normal, normalitzar la hipertensió i erradicar la somnolència diürna excessiva que en molts pacients adquireix nivells inhabilitants per a la vida quotidiana.

A més els dispositius utilitzats, com l’Orthoapnea, representen l’última generació de dispositius amb una solució contrastada per al tractament de la roncopatia i l’apnea del son.

L’eficàcia ha estat provada en diferents estudis clínics i en l’actualitat és el dispositiu usat, provat i recomanat en les principals unitats del son dels hospitals més destacats d’Espanya.

Reeducació respiratòria

D’altra banda també és important la reeducació del patró respiratori, ja que les persones que ronquen acostumen a realitzar una respiració oral durant el dia.

Aprendre a respirar pel nas i millorar la capacitat respiratòria disminuirà el nombre d’episodis de roncs nocturns i la incidència de l’apnea del son.

Tens problemes de roncs?

Consulta en qualsevol de les nostres clíniques de Tarragona o Reus per a obtenir un pla de solució sense compromís.

Demanar una cita

Per sol·licitar una cita en qualsevol dels nostres centres omple aquest formulari, et trucarem per confirmar la teva cita:

"*" indicates required fields

A quina de les nostres clíniques vols anar?*
Et cridarem dins l’horari que ens indiquis

També et pot interessar


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00