L’hàbit, involuntari, d’apretar les dents és conegut com a bruxisme i té una gran repercussió sobre la nostra salut bucodental i general.

Es calcula que més d’un 15% de la població presenta aquest problema alguna vegada al llarg de la seva vida.

Encara que també pot ocórrer durant el dia, el més habitual és que es produeixi mentre dormim. Això fa que no ens n’adonem fins que algú senti el soroll que es produeix quan es pressionen les dents, es tracta d’un grinyolar característic.

També es detecta quan els dentistes aprecien els símptomes característics de desgast dental o bé per despertar-se amb sensació de cansament o dolor en la mandíbula.

El seu diagnòstic i tractament és necessari per a prevenir el mal en les dents i en l’articulació temporomandibular (ATM).

Tractament del bruxisme

El tractament requereix primer determinar l’origen del problema, ja que sol ser divers i múltiple. Per a això és necessari una anàlisi holística del pacient.

El tractament acostuma a ser multidisciplinari. S’apliquen diferents solucions de manera complementària.

Fèrula de descàrrega

Utilització d’una fèrula (placa) de descàrrega per a dormir. Aquesta haurà d’estar ben ajustada per un dentista especialitzat en ATM.

Gestió de l’estrès

Sovint el causant del bruxisme és l’estrès, podent ser l’únic factor o sumar-se a uns altres.

Ortodòncia

En alguns casos el bruxisme es deu al fet que les dents superiors i inferiors no estan correctament alineades i hi ha alguna maloclusió.

Fisioteràpia mandibular

La fisioteràpia orofacial aconsegueix reduir o eliminar el dolor articular i assegurar una correcta mobilitat.

Reeducació orofacial

Mitjançant exercicis de teràpia miofuncional es poden corregir els moviments de la llengua, llavis i musculatura cervical.

Trastorn del son

A vegades el bruxisme pot ser causat per algun trastorn del son. Caldrà valorar-ho i aplicar una teràpia apropiada.

Millora d’hàbits

El consum d’alcohol, sucres i cafeïna poden agreujar aquesta condició. Sempre és recomanable l’eliminació o la moderació del seu consum.

Com enfocar el tractament

És necessari un breu període de temps inicial per a adaptar-se a l’ús de la fèrula de descàrrega i adquirir la rutina dels exercicis establerts. Els nostres pacients, després d’un curt període d’adaptació a la placa de descàrrega no poden dormir sense ella.

Serà necessària una revisió periòdica i, a vegades, realitzar certs ajustos per a garantir que la fèrula continuï protegint les dents. Atès que no es desgasten les dents sinó la fèrula, ocasionalment serà necessari reparar-la.

Beneficis de tractar el bruxisme

El tractament conjunt permetrà evitar el desgast de les dents i la seva fractura, ajudarà a protegir de la hipersensibilitat dental (fred/calor) que pot generar-se quan les dents es desgasten i queda al descobert la dentina (part interior de la dent).

També s’evitarà la retracció de les genives, ja que la pressió constant de les dents les destrueix i s’atura la degeneració de les articulacions de la boca, que tanta incomoditat i en alguns casos dolor generen de manera crònica.

Amb el tractament del bruxisme es millorarà la funció masticatòria per a poder menjar aliments de tota mena sense dolor o cansament, es reduiran o eliminaran els mals de cap i s’evitarà l’empitjorament estètic que qualsevol procés de bruxisme implica.

Pateixes bruxisme?

Demana una cita a la nostra clínica dental a Tarragona o Reus i et donarem una valoració sense compromís per a començar a solucionar-ho.

Demanar cita

Per sol·licitar una cita en qualsevol dels nostres centres omple aquest formulari, et trucarem per confirmar la teva cita:

"*" indicates required fields

A quina de les nostres clíniques vols anar?*
Et cridarem dins l’horari que ens indiquis

També et pot interessar


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00