BlogSalut dental i esport

Una bona salut dental redueix el risc de lesions musculars. Aquesta és la conclusió d’un estudi fet per la Universitat de Barcelona amb 30 jugadors de la primera plantilla del Futbol Club Barcelona.

Veterans com Angel Mur ja intuïen fa molt temps que quan un futbolista  es lesionava molt, calia verificar com era la seva salut dental. La Salut dental i el rendiment esportiu van intimament lligats. Actualment ja es disposa del primer estudi científic que ho avala.

Estudi durant 3 temporades

Durant 3 anys els científics va estudiar totes les lesions del primer equip i van fer un seguiment acuradíssim de la salut de cada un  dels esportistes (higiene dental, sagnat de genives, oclusió dental, dolors dentals, apretar les dents, placa bacteriana,. ..)

No hi ha dubtes

El resultat es clar. Els futbolistes amb pitjor salut dent al mostren una probabilitat superior a lesionar-se. Un problema comú com el sagnat de les genives és una infecció  provocada per un bacteri. Quan la sang infectada arriba als músculspel a través del torrent sanguini , el teixit pateix un risc superior de debilitar-se i  trencar-se. Existeixen altres orígens de les infeccions dentals com per exemple la càries o la placa bacteriana.

Expulsats de l’equip

Després de verificar la correlació entre salut dental i lesions, els serveis mèdics del Barça realitzen a tots els jugadors abans de contractar-los un estudi minuciós excloent. També s’han afegit estrictes controls dins els protocols de pre-temporada

lesions futbolistes i salut dentalLesions en futbolistes

Els metges esportius estimen que els jugadors professionals es lesionen entre 1,5 i 7 vegades cada 1.000 hores d’entrenament y entre 12 y 35 vegades cada 1.000 hores de partit. A banda de les lesions musculars, cal destacar les tendinitis, laceracions, trencaments lligamentosos i fractures. Com queda clar cal establir mesures preventives per reduir al màxim el patiment dels esportistes i maximitzar les hores de joc.

prevencio lesions

Messi, amb un xaleco GPS incorporado, un altre exemple de l’aplicació de les noves tecnologies (Luca Bruno – AP)

Pioners en salut: GPS i ADN

El FC Barcelona segueix sent pioner en prevenir lesions gràcies a la tecnologia i a la investigació.  El futbolistes porten un GPS incorporat a la samarreta que constantment els monitoritza. Aquesta informació (fatiga muscular, intensitat en l’esforç, repartiment equilibrat en el suport de les dues cames, …) és analitzada constantment per reduir l’impacte de les lesions.

Però encara més. Com si fos una pel·lícula de ciència ficció el Barça ha recollir l’ADN dels seus jugadors per investigar si hi ha relació d’algun gen amb la predisposició a lesionar-se dels esportistes. Aquesta nova metodologia ha de permetre programes específics d’entrenament (cada vegada més freqüent en el tècnic blaugrana Luís Enrique) i que les rotacions a banda de estar basades en motius tàctics, també ho estiguin en criteris mèdics/ científics.

Com diu el periodista de La Vanguardia en aquest interessant articleUNA BONA PREVENCIÓ AJUDA A AIXECAR TROFEUS!

 

Salut dental Reus i Tarragona

Què hem de fer?

Qualsevol persona, tant si practica esport de forma regular, com si no, esta exposada a que les infeccions originades a la boca (sagnant de genives, càries, placa bacteriana, …) s’estenguin pel torrent sanguini a la resta del cos. Com es veu al esquema adjunt les afectacions poden ser diverses (vessament cerebral, malalties respiratòries, coronàries (el cor és un múscul on es diposita la infecció), diabetis, complicacions a l’embaràs, …)

Cuidar-se les dents i les genives va molt més enllà d’aconseguir un somriure bonic (prou important en si mateix)

Consells a recordar

Són molt senzills i els dentistes d’Alba Clínica Dental a Reus i a Tarragona t’ajudaran i personalitzaran els consells en funció de les teves característiques personals (estat de la teva boca, situació de salut general, antecedents familiars, necessitats específiques, …). De forma general podem aconsellar:

A diari

És imprescindible raspallar-se les dents, però també sempre les genives i la llengua desprès de cada menjada.

Higiene bucal

En funció de les indicacions del dentista cal fer-la entre 1 i 2 vegades l’any. Sempre per un professional especialitzat i titulat. Aquesta sistemàtica farà que qualsevol petit problema es detecti quan és molt senzill i econòmic de solventar.

Problemes

De vegades els problemes s’arreglen sols. A la boca mai passa. Al revés: Sempre es fan més grans i costosos (en temps, molèsties i diners). Cal acudir a un professional de confiança al mínim indici.

Malalties

Cal tractar-les una vegada detectades sense dilació (placa bacteriana, formació de sarro, halitosi, gingivitis, periodontitis, …)  Soles mai desapareixeran. Cal posar-se en mans d’un professional i en alguns casos esforç personal en canviar hàbits (cura amb els aliments, higiene, …)  o adquirir habilitats (passar el fil dental, tècnica de raspallat, …)

Com dèiem a Alba, tant a la nostra clínica dental de Reus  com a la nostra clínica dental de Tarragona us esperem per donar-vos el consell que necessiteu. Fem odontologia amiga.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos requeridos están marcados *

*

Publicar comentario