L’impacte de la nutrició en la salut dental

A través d’una nutrició saludable, els pares poden establir les bases tant per a la salut dental com per a la salut general dels seus fills i la seva pròpia.

Respectar tots els menjars principals és essencial per a una nutrició saludable.

Recomanem una dieta equilibrada, variada, sana i baixa o lliure de sucre. Després dels menjars és necessari un raspallat dental amb una bona tècnica per a eliminar la placa bacteriana. No dubtis a preguntar-nos com aconseguir-ho.

Evitar un excés d’aliments àcids com els cítrics, vinagres, etc ja que erosionen l’esmalt. Això afavoreix ràpidament el treball dels bacteris en l’avanç de les càries.

Elimina el sucre

Molts aliments contenen carbohidrats ocults que són perillosos per a les dents – incloent el pa blanc, pizza, salsa de tomàquet, quètxup, les begudes refrescants i embotits-. Per exemple, una llauna de refresc de cola conté l’equivalent a 12 terrossos de sucre. El suc de taronja industrial conté encara més, fins i tot el tipus marcat amb «sense sucre afegit». És convenient evitar aquests aliments.

Només els dolços que no contenen sucre (sacarosa) poden ser marcats com a lliures de sucre. No obstant això, poden contenir altres hidrats de carboni, que reaccionen amb els bacteris continguts en la placa per a alliberar els àcids nocius.

Afegeix fibra a la teva dieta

Un equip d’investigadors dels Estats Units ha seguit durant 24 anys la salut d’un grup d’adults per a veure els efectes positius de menjar fruita rica en fibra. Els resultats han estat espectaculars:

  • 30% menys de probabilitat de pèrdua de dents
  • 24% menys de risc de pèrdua òssia associada a la retracció gingival
  • 37% menys propensió a malalties de les genives

L’estudi es va fer amb més de 600 voluntaris. Quan l’equip va analitzar detalladament quins aliments determinaven aquesta diferència, les fruites riques en fibra, com la banana, la poma o la pruna, van ser les úniques que brindaven aquesta protecció, segons publica el Journal of the American Geriatrics Society 

Es calcula que el 15% dels adults tenen gingivitis greu, amb genives sagnants, retracció gingival, acumulació de placa i pèrdua de dents. El problema és més comú amb l’edat i afecta el 30% per cent dels majors de 75 anys.

Un altre estudi, en aquest cas dirigit per Elizabeth Krall Kaye, epidemiòloga de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Boston, va seguir durant 15 anys a 625 homes sans residents de Boston.

La primera avaluació de la salut bucal va ser en 1984 i l’equip va repetir el control cada tres o cinc anys. Abans de cada examen, els participants van respondre un qüestionari sobre el consum diari d’uns certs aliments (aquells amb més de 2,5 g de fibra per porció), com a bananes, pomes, taronges, bròquil, cols de Brussel·les, espinacs o cereals.

En els majors de 65, cada porció addicional de fruita rica en fibra estava associada amb un 14% menys risc de tenir erosionada l’àrea de l’os de la mandíbula que sosté a les dents, un 5% menys possibilitat tenir retracció gingival i un 12% menys risc d’haver perdut dents.

La hipòtesi és que la fibra alimentària podria prevenir la gingivitis en controlar el sucre en sang i la pressió (la glucosa alta i la hipertensió són factors de risc de la malaltia).

Tot i així, per a la doctora Marjorie Jeffcoat, de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de  Pennsilvània, Filadèlfia, el consum d’aliments rics en fibra no hauria de reemplaçar la consulta a l’odontòleg.

La bona salut oral és clau per a prevenir la malaltia de les genives, segons va assegurar Jeffcoat.En Alba Clínica Dental podem rejovenir de manera espectacular el teu somriure, però l’enfocament holístic i mínimament invasiu de l’Odontologia Amiga que practiquem ens fa recomanar molt als nostres pacients cuidar de la seva alimentació.


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00