La primera visita al dentista infantil

Com a pares hem de transmetre normalitat i calma, en cas contrari el nen entendrà que la por al dentista està justificada.

Quan preparis el teu fill per la visita al dentista no utilitzis paraules que puguin espantar-lo com a agulla, injecció, foradar, punxar, etc. Expressions com un petit pessic, aigua per a dormir la teva dent, o pessigolles en la dent són millors per al nen. El dentista i l’equip dental et poden ajudar a trobar les paraules apropiades.

Alguns dentistes pensen que és d’ajuda tenir els pares al costat durant el tractament del nen. No obstant, alguns altres pensen que no és bona idea. Si el teu dentista et demana que abandoni la sala de tractament, no sentis que està abandonant al petit, la majoria dels nens reaccionen millor quan els seus pares no hi són presents.

Consells per als pares

És normal que els pares, en portar al seu fill al dentista, sentin aprensió o desconfiança sobre quina serà la reacció del nen al tractament dental. Cal educar i motivar al nen perquè no arribi a la consulta amb dubtes, temor ni por.

Per als pares és de gran consol saber que el nen participarà gustosament en la nova experiència. Per això és fonamental:

No utilitzi mai l’odontologia com a amenaça de càstig

És molt recomanable no obligar els nens a menjar o fer alguna cosa que no li agrada amb l’amenaça de portar-ho al dentista.

A la ment dels nens s’associa càstig amb dolor i coses desagradables. Per això no seria el més indicat dir-los alguna cosa com:

Si continues menjant tantes llaminadures t’haurem de portar al dentista

Seria més convenient alguna cosa com:

Si continues menjant llaminadures tindràs càries o forats en les dents

No hem de transmetre al nen que el problema és el dentista, sinó aconseguir que interioritzi que ha de cuidar el seu cos i protegir-lo d’elements nocius. Si aconseguim que es protegeixin ells mateixos de les llaminadures, en el futur també sabran protegir-se d’altres excessos com el tabac, les drogues, etc.

No expressar pors personals al dentista davant el nen

La causa primària de la por en els nens és sentir els seus pares queixar-se de les seves experiències personals amb el dentista. S’ha d’intentar no comentar les pròpies experiències desagradables i es pot evitar la por explicant de manera agradable que és l’odontologia, els beneficis de tenir un somriure bonic i amabilitat que tindrà el dentista.

Per als pares que encara temen els serveis dentals, avui en dia hi ha tècniques molt modernes i còmodes per la por del nen a la consulta. No cal que el nen ni els pares tinguin por al tractament dental per poder utilitzar aquestes tècniques.

Generalment es troben dificultats quan els pares o altres persones han inculcat temors profunds en el nen. Per això els pares també han d’ocultar sentiments d’ansietat, especialment quan porten al seu fill a l’odontòleg.

Familiaritzar al seu fill amb l’odontologia

Visitant l’odontòleg sense necessitat que hi hagi dolor s’anirà acostumant al dentista i començarà a coneixe’l.

L’odontòleg cooperarà plenament saludant al nen amb cordialitat i portant-lo a recórrer la clínica, explicant i fent divertides demostracions amb l’equip dental. En aquestes visites es realitzen aplicacions de fluor o s’ensenya l’ús correcte d’utensilis de neteja dental. Algun petit regal al final del recorregut farà que el nen senti que acaba de fer un amic.

Remarqui el valor de realitzar visites dentals regulars

No sols per a preservar les, sinó també per la seva salut en general. Des del punt de vista psicològic, el pitjor moment de portar a un nen al dentista és quan sofreix un dolor a les dents.

No subornar als nens per a anar al dentista

Això dóna a entendre al nen que ha d’enfrontar-se a algun perill a alguna cosa que no li agrada.

No tractar de vèncer la por per mitjà de burles o ridiculitzant els tractaments dentals

En el millor dels casos crea ressentiment cap al dentista i dificulta els seus esforços.

No han de prometre al nen el que farà o no l’odontòleg

El dentista no ha de trobar-se en una situació compromesa on es limita el que pot fer pel nen. Tampoc s’ha de prometre que el dentista no els hi farà mal, l’odontòleg tracta d’evitar-ho, però les mentides només porten a decepció i desconfiança, és millor deixar que el nen s’acostumi a tenir confiança en el que se li fa i que tot el que pugui sentir sigui passatger.

Comunicar de manera natural la visita al dentista

Els pares mai han de forçar les coses mostrant al nen excés de simpatia, diversió, por o desconfiança. Se’ls pot comunicar de manera natural i normalitzada diversos dies abans de la visita al dentista.

Encomanar al nen a les cures del dentista

En arribar a la clínica, s’haurà d’encomanar al menor a la consulta del professional i no s’haurà d’entrar a la sala de tractament tret que l’odontòleg el sol·liciti.

En aquest cas al entrar a la consulta hauran d’actuar només com a espectadors i tractar de no fer conversa amb el nen.

No explicar-los males experiències sobre el dentista

És habitual que la gent expliqui les seves experiències amb el dentista des d’un punt de vista personal i esbiaixat, transmetent les seves pròpies pors i fent que aquestes semblin normals i habituals.

No permetis que ningú li compti als nens sobre les seves visites al dentista, això influirà en l’opinió del nen cap al dentista.


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00