Intoxicació per empastes d’amalgama

Més del 80% de la població espanyola porta empastes dentals d’amalgama metàl·lica, també coneguts com «de plata»

Efectes negatius dels empastes d’amalgama

El 50% de la composició de l’amalgama metàl·lica utilitzada en aquest tipus d’empastes dentals és el mercuri: el metall no radioactiu més tòxic que existeix.

La IAOMT ( International Academy of Oral Medicine and Toxicology ) ha demostrat que el mercuri de les amalgames s’evapora de forma alarmant.

El risc augmenta amb els menjars calents, els cítrics, els productes àcids, els fluor de les pastes dentals, el bruxisme, el tabac, les drogues, el fet de crear corrents elèctrics amb altres metalls (ponts, obturacions d’or, ortodòncia…) i amb l’electromagnetisme de mòbils, afaitadores o raspalls elèctrics…, 

En alguns casos la intoxicació de mercuri s’ha relacionat clarament amb una caiguda lenta de la salut. Segons els diversos estudis realitzats l’amalgama augmenta el risc de:

 • Fatiga crònica
 • Alzheimer
 • Pertorbació del son, malsons
 • Hipoglucèmia
 • Fatiga muscular
 • Trastorn digestiu
 • Pèrdua de memòria
 • Falta d’energia, falta d’impuls, falta de concentració
 • Símptomes psíquics (canvis d’humor, irritabilitat, ansietat, depressió)
 • Dificultat de decisió
 • Trastorns psicològics
 • Propensió a contreure infeccions, processos patològics de llarga durada i evolució difícil.
 • Malalties Sistema Nerviós Central: Vertígens, Migranyes, Disfàsies, tremolor, disfuncions de la memòria, reducció de la visió, trastorns visuals,  tinnitus o acufen cefalees intenses, dolor reumàtic i d’articulacions, reducció de la mobilitat.
 • Trastorns dermatològics: Èczema, Acne, Neurodermitis, Costra Láctea, sequedat dèrmica,
 • Trastorns digestius: Colitis ulcerosa, Morbus Crohn, al·lèrgies alimentàries, úlcera gàstrica, colopaties, candidiasi.
 • Trastorns del Sistema Endocrí: Diabetis, disfunció tiroides, trastorns genitals i urinaris, problemes ginecològics, esterilitat, malformacions.
 • Trastorns intra bucals: Sabor metàl·lic, corrent elèctric a la cavitat bucal, estomatitis, pigmentació de les mucoses.

La intoxicación o evenenamiento por mercurio, denominada hidrargirismo o mercurialismo, se ha relacionado claramente con una caída lenta de la salud en cierto casos.

Simptomes d’intoxicació

La intoxicació es produeix molt lentament, durant anys mentre s’ingereix i s’inspira el mercuri evaporat. La majoria de la gent sofreix tard o d’hora un desequilibri a conseqüència de les quantitats contínues de mercuri assimilades per l’organisme.

Es senten cansats i esgotats i de tant en tant tenen mal de cap. Però s’acostumen a això i se sol culpar a l’edat. Falla la memòria, apareixen malalties rares del fetge o de la bilis, apareixen al·lèrgies o dolors a les articulacions.

Es podria sospitar d’una intoxicació quan els pacients són resistents als tractaments mèdics. Ni tan sols fa falta que portin empastaments ells mateixos. Potser tenen una intoxicació pels empastaments de la mare o les dents van ser sanejades fa alguns anys però el mercuri es troba encara al cos.

A Alba Clínica Dental som molt conscients d’aquesta realitat, per això proposem als nostres clients procedir a una desintoxicació del cos eliminant les obturacions d’amalgama.

Millora dels símptomes després la retirada dels empastes d’amalgama

El 1991, la fundació food toxic free dentistry (FTFD) va publicar un informe sobre els efectes secundaris de l’amalgama, que va realitzar la FDA en 762 pacients. Aquest estudi relata 440 símptomes abans de la retirada de les amalgames. Sis mesos després, es va observar en la totalitat dels pacients:

 • 20% de símptomes completament eliminats
 • 74% de símptomes millorats
 • 5% de símptomes sense canvi
 • 1% de símptomes agreujats

Protocol per la retirada dels empastes d’amalgama

La retirada de les amalgames és un acte clínic mèdic que necessita moltes precaucions i coneixements específics per a treure el mercuri de la boca i de l’organisme per a després substituir els empastaments amb materials durables i no tòxics.

En el nostre primer contacte amb el pacient, se li realitza historial mèdic dental, es determinen quins empastes hem de retirar, l’ordre de retirada, temps entre cites. Si el seu metge o terapeuta no els hi ha indicat, li donarem alguns consells generals, d’alimentació i suplements per a ajudar a l’eliminació de toxines del seu organisme.

És indispensable en la retirada de les amalgames seguir un estricte protocol per a la seguretat tant del pacient com de l’equip que li atén. Durant l’eliminació dels empastaments d’amalgama els pacients i professionals poden estar exposats a concentracions 1.000 vegades superiors a les permeses habitualment. A Alba Clínica Dental seguim l’estricte protocol establert per la International Academy of Oral Medicine and Toxicology i que Mercuriados té traduït.

Els punts bàsics del protocol són els següents:

 • Mantenir les amalgames fredes durant el procés.
 • Utilitzar un succionador d’alt volum independent a l’aspiració dental habitual.
 • Proporcionar una font alternativa d’aire per al pacient i l’equip de professionals.
 • Eliminació immediata de l’aliatge de mercuri.
 • Rentada i canvi de guants.
 • Netejar al pacient immediatament.
 • Considerar la suplementació.
 • Mantenir l’aire de l’habitació pur, a Alba Clínica Dental disposem d’un sistema integrat de renovació de l’aire

Teràpies addicionals de desintoxicació

Si estima conveniente profundizar en su desintoxicación le recomendamos se ponga en contacto con médicos o terapeutas especializados y de confianza. Ellos le podrán dar indicaciones claras y sobre todo personalizadas para este proceso.

Si estima convenient aprofundir en la seva desintoxicació et recomanem que es posi en contacte amb metges o terapeutes especialitzats i de confiança. Ells li podran donar indicacions clares i sobretot personalitzades per a aquest procés.

En alguns casos pot ser que li recomanin realitzar algun tipus de test per a verificar el seu estat i evolució.

Els tractaments habitualment són de caràcter natural: vitamina C natural, Mercurius Solubilis, tintura de coriandre, chlorella, seleni, all salvatge, carbó vegetal, dieta rica en fibra, ingesta de molta aigua, exercici físic que ens permeti suar i eliminar, ús de la sauna, etc.

Quin material substitueix l’amalgama?

No utilizamos el controvertido DRM (Diamond Crown) por carecer de la homologación europea y por qué la FDA ha emitido un comunicado diciendo explícitamente que no está homologado para el uso en boca tampoco en Estados Unidos.

Quin material substitueix a l’amalgama?

Utilitzem materials de màxima biocompatibilitat i estètica. En el cas de ser obturacions mitjanes utilitzem composites, sempre sense Bisfenol A. Aquest detall encareix el tractament, però garanteix la biocompatibilitat.

No utilitzem el controvertit DRM (Diamond Crown) per mancar de l’homologació europea i per què la FDA ha emès un comunicat dient explícitament que no està homologat per a l’ús en boca, tampoc als Estats Units.

En el cas de ser obturacions de grandària mitjana a superior, recomanem indiscutiblement  les incrustacions.

Més informació sobre la intoxicació per amalgames de mercuri

Salut i Mediambient: Green Facts


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00