El sucre, un verí més enllà del dentista

Tots sabem que un dels principals enemics de les nostres dents és el sucre. Però seguint el moviment “Sucre dolç suïcidi” volem obrir una porta per a millorar significativament la vostra salut i dels vostres fills tant física com emocional.

El sucre està a tot arreu

Està més enllà d’on imaginem. El 16% de tot el que menja una persona mitjana és sucre. El sucre afegit es troba en gairebé tots els aliments processats.

Només fa falta llegir l’etiqueta nutricional per a detectar un nivell gens menyspreable d’aquesta substància en un format o un altre: sucs artificials, begudes carbonatades, batuts, cereals, pa industrial, brou de verdures, …

Encara que prenguis poc sucre

Tots tenim la intuïció que el sucre afecta negativament a la salut en quantitats elevades. La novetat que presenta ara la revista Nature Communications és que no fa falta consumir quantitats excessives de sucres afegits perquè es comencin a notar danys en la salut.

Sucre i addicció

La relació entre el sucre i l’addicció està ben documentada en diversos estudis.

El Dr. C. Colantuoni, un investigador de l’obesitat, va mostrar que el consum excessiu de sucre causa dependència greu i que l’eliminació del sucre produeix síndrome d’abstinència. Va demostrar que la retirada de sucre és qualitativament similar a la retirada de la morfina o la nicotina.

Sucre i Envelliment

De particular interès per a les persones que arriben a les etapes de la menopausa i andropausa. S’ha estudiat científicament que el sucre és una de les substàncies més potents que afavoreixen l’envelliment.

Un dels efectes més negatius té a veure amb la mescla entre glucosa i col·lagen, anomenat glicació que pot donar lloc a molts efectes negatius, incloent artèries engrossides, rigidesa en les articulacions, dolor, músculs febles i fallades en diversos òrgans.

Com a exemple l’investigador L. Melton, indica que els diabètics envelleixen prematurament pel fet que els efectes negatius de la glicació no poden ser detinguts.

Sucre i càncer

En la dècada de 1930, Otto Warburg, Ph.D., Premi Nobel de Medicina, va descobrir que les cèl·lules canceroses tenen un metabolisme energètic fonamentalment diferent en comparació amb les cèl·lules sanes. Va descobrir que un increment en el consum de sucre podia incrementar la producció de cèl·lules cancerígenes.

La naturalesa més primitiva de les cèl·lules cancerígenes requereix d’una aportació directa de glucosa, no sent capaces de dominar la síntesi més complexa de glucosa a partir de molècules més grans. Diversos estudis sobre aquest tema s’han continuat publicant.

Sucre i cor 

El 2002, l’Associació Americana del Cor va publicar un informe sobre «El sucre i la malaltia cardiovascular». L’informe va arribar a la conclusió que les dades científiques indiquen que el consum de sucre és perjudicial per a la salut humana.

Aquells que reben entre el 17 i el 21% de les calories de sucres (els que es veuen i els afegits en tots els aliments processats) tenen un risc un 38% superior de morir per malalties cardiovasculars. Si se sobrepassa el 21% el risc és més del doble. 

L’informe també indica que l’obesitat és una causa definida de la malaltia cardiovascular i la mort. Un estudi realitzat l’any 2000 en la Universitat Estatal de Nova York a Buffalo va revelar que l’excés de sucre en sang augmenta la producció de radicals lliures, els quals han estat relacionats amb l’envelliment i la malaltia cardíaca.

Sucre i nens

Diversos estudis importants han confirmat la relació entre el consum de sucre i els canvis de comportament en els nens. El Dr. Stephen Schoenthaler va realitzar recerques en la dieta d’un milió de nens en edat escolar en més de 800 escoles de Nova York durant un període de set anys (1976-1983) eliminant el sucre i el menjar ràpid dels programes d’esmorzar dels centres. Un els molts indicadors positius va ser un augment de 15,7% (de 39,2% a 55%) en la capacitat d’aprenentatge en comparació amb altres escoles.

Però aquí ve l’important. L’eliminació del sucre no fa “fills més intel·ligents”. “Simplement” es tracta d’una de les conseqüències d’un canvi de comportament a l’aula i a casa que els beneficia a ells, a les seves famílies i als seus futurs. Tant en la seva salut física com emocional.

Per desgràcia cal assenyalar que en l’actualitat, el consum de sucre pels nens i adolescents és molt major que quan es va realitzar aquest estudi. Arran de l’augment en els problemes de conducta infantils/juvenils i les taxes d’abandó escolar segurament podem trobar a pares preocupats amb dietes infantils que haurien de ser revisades.

El sucre i la càries dental

Est és el nostre àmbit: Les dents. Si has arribat fins aquí “poc” importa si et diem que els sucres son la principal causa de les càries dentals i d’altres problemes per a la teva salut.


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00