Com aconseguir que els nens es raspallin les dents

El teu fill no vol rentar-se les dents?

Des del moment en què als nens els apareix la primera dent, s’han de començar a rentar. Quan li hagin sortit totes les dents, és important mantenir aquest hàbit de neteja diverses vegades al dia. Som pares i sabem que amb nens petits no és tan fàcil, ja que a alguns els costa rentar-se les dents i el moment del raspallat es converteix en una lluita.

Aproximadament fins als sis anys, quan adquireixen l’habilitat motriu i ja poden raspallar-se sols -sempre sota la vostra supervisió-, és important que els pares els ajudem a fer-se un bon raspallat.

Com aconseguir que els nens es rentin les dents?

Aconseguir que els més petits de la casa es rentin les dents és un repte que ha d’afrontar-se amb paciència. Et proposem algunes recomanacions per tal que pugueu assolir-ho de manera més senzilla i efectiva.

Desenvolupar bons hàbits i costums és una feina que convé iniciar com més aviat millor. Això li servirà per a les dents i per a qualsevol altra cosa, i li servirà a la seva edat actual i la resta de la seva vida. És un procés que requereix molta paciència i compromís per part dels pares, però val la pena invertir-hi esforç i intel·ligència.

En alguns casos pot no ser senzill, però és de vital importància que els teus fills aprenguin la importància de cuidar el seu somriure i rentar-se les dents. No únicament han d’aprendre a fer-ho, sinó també a fer-ho de manera correcta. L’esforç és positiu perquè així aconsegueixen autonomia, guanyen autoestima en aconseguir-ho, protegeixen la seva salut dental, aprenen a ser conscients de la importància de cuidar el seu cos i la seva salut pel futur…

Però com podeu fer-ho? Què podeu fer si el nen no vol?

Hi ha algunes estratègies que podeu utilitzar per aconseguir-ho i fer que adquireixin l’hàbit.

Fes que participi en el procés

Comença tu amb el seu raspallat, deixa que continuï ell sol i quan acabi fes una revisió. Felicita’l de manera positiva pel que ha aconseguit i indica-li com a repte les coses que pot millorar. Deixa que ell revisi també la teva boca després del raspallat.

La importància del mirall

No posis al nen d’esquena al mirall, posa’l davant del mirall perquè es pugui veure. Li semblarà més divertit. Pots agafar-li la mà i ensenyar-li on i com raspallar-se. Col·loca un mirall a l’altura del nen, poder-se veure mentre es renta les dents l’ajudarà a fer-ho millor.

– Fes servir els contes

Depenent de l’edat que tingui explica-li contes o compra-li llibres com per exemple ¿Los cocodrilos se cepillan los dientes? amb jocs i activitats, No quiero… lavarme los dientes o Cómo enseñar a tu cocodrilo a lavarse los dientes. A través dels personatges assimilaran la importància de rentar-se les dents.

– Parla sobre la importància d’una nutrició adequada

És important que els nens “vegin el bosc, no només un arbre”. No et centris només en la neteja de les dents, sinó en no embrutar-los, en cuidar-los, en enfortir-los, en protegir-los. A més de rentar-se les dents i fer servir fil dental, han de saber que una dieta saludable i baixa en sucres juga un paper fonamental per tenir una boca sana. Beure molta aigua (en comptes de sucs o refrescos) també els ajudarà. Aquí, novament, recorda que tu també els has de donar exemple menjant i bevent de manera sana.

Les visites al dentista han de ser divertides i positives

Pares i dentistes hem de ser aliats i treballar de manera conjunta amb l’objectiu que els nens tinguin una millor salut i un somriure preciós. Les visites regulars per revisions i neteges són sessions de retroalimentació per veure com el raspallat va millorant la seva salut dental. Comenta amb el dentista els esforços del teu fill per rentar-se les dents de manera regular i el progrés que ha aconseguit. Així el teu fill se sentirà orgullós i motivat. Pregunta al dentista que l’indiqui com pot millorar els seus hàbits.

Parla sempre de les visites al dentista en termes positius: professionals amigables, eines genials… Llegeix aquest article per saber com enfocar la visita al dentista.

Visita el dentista amb el teu fill regularment (encara que no li faci mal res) perquè ho vegi com una part de la seva rutina normal, el normal és anar al dentista quan no li faci mal res. Si sent molèsties o li fa mal alguna cosa, és que hem tardat massa.

Fes que triï el seu raspall i la pasta de dents

Si li agrada el seu raspall de dents, si té formes i colors divertits, estarà més interessat a rentar-se les dents. I si l’ha triat ell, encara més! Tenir això en compte t’ajudarà a fer que estigui més motivat. Quan compris el raspall tingues en compte que la mida sigui adequada per a la seva edat i que les cordes siguin suaus. Deixar-li triar la pasta de dents, també és un altre factor d’èxit!

– Inventa jocs

Juga mentre es renta les dents, comptant quantes dents té o posant noms a les dents. Així guanyaràs més temps per aconseguir un raspallat complet i faràs que es netegi totes les zones de les dents. Tots els nens rebutgen rentar-se les dents alguna vegada, és normal, per això és important crear una atmosfera distesa. Tal com passa amb altres aspectes, com pot ser fer els deures o les feines de casa, els hem d’ensenyar a fer-ho de manera més divertida. Us deixem algunes idees:

 • Posar la seva música preferida
 • Posar al mòbil o a la tauleta dibuixos animats (si pot ser dibuixos en què els personatges es rentin les dents, millor). Explora també aplicacions del mòbil que el motivin a rentar-se les dents
 • Fes servir una pasta de dents i/o raspall de dents dels seus dibuixos preferits
 • Fes servir l’humor i el joc
 • Juga amb productes naturals com el “Plac Control” o “Triplaque” que són productes econòmics que es venen a les farmàcies i, a l’aplicar-se, pinten les dents dels llocs on el raspallat no ha sigut suficient. També es diuen reveladors de placa. Amb aquests el raspallat correcte es converteix en un repte i una diversió.
 • Dona recompenses per rentar-se les dents. Que no siguin llaminadures!
 • Que renti les dents de les seves joguines primer o, fins i tot, pots deixar que et renti les teves dents.

– Crea una taula d’objectius

Fes que la dissenyi ell o implica’t a fer-la com una manualitat. Una altra opció és dibuixar una taula en una pissarra perquè el nen vagi marcant quantes vegades al dia es renta les dents. Col·loca-la a la nevera o al lavabo. Al final de la setmana pots establir un premi.

– Recorda que els nens imiten els adults

Els adults heu de donar bon exemple (tant els pares com els germans grans). Demostrar-los que tu també et rentes les dents, encara que et costi, els ajudarà que ho adquireixin com un hàbit. Rentar-se les dents en família és una bona estratègia per introduir als més petits a aquesta rutina.

– Motiva’ls amb un premi

Un petit regal que els faci sentir bé. Un retolador, un adhesiu, una llibreta, la possibilitat que triïn el conte que els llegireu a la nit, un dinar especial… o qualsevol altra cosa que els motivi.

Fes servir un mecanisme perquè sàpiguen quan és el moment de rentar-se les dents

Una alarma al mòbil amb una melodia especial que el nen triï, una cançó o algun altre element que li agradi. Això l’ajudarà a entendre que rentar-se les dents és una tasca tan important com vestir-se, menjar o dormir. Procura fer que aquest moment sigui una activitat divertida perquè no ho identifiqui com una imposició i adopti una actitud negativa. Encara que amb el cansament acumulat del dia et costi “teatralitzar”, tu t’ho passaràs millor i aconseguirà abans el teu objectiu.

– Revisa els seus progressos

Així sentiran que és important el que fan i que el seu esforç té reforços positius per part teva. Acostumem a pensar que rentar-se les dents és una activitat quotidiana senzilla, però fer-ho correctament requereix una tècnica i moviments específics que els nens no poden reproduir totalment si perden atenció. Tal com t’hem recomanat abans, fes servir les visites al dentista per reforçar la seva tècnica o utilitza reveladors de placa com el “Plac Control” o “Triplaque” per analitzar de manera divertida si es renten bé les dents.

Com rentar les dents al teu fill?

La tècnica de raspallat és senzilla per als pares, que han de col·locar-se de manera que vegin bé la boca del nen i que la seva posició del cap sigui estable i còmode. Recomanacions:

 • Es recomana raspallar els molars i premolars tant per la part interior (la que toca a la llengua) com l’exterior (la que toca les galtes) amb moviments circulars.
 • Les superfícies masticatòries es netegen millor amb moviments antero-posteriors (de davant endarrere).
 • Els incisius (les “pales”) es renten seguint el seu eix vertical, sense forçar la geniva i sense desplaçaments horitzontals, tant en la part exterior com en l’interior.
 • Especialment en el cas dels nens, a causa de la mida petita de les dents, es fregaran les peces de dues en dues (en el cas dels nens més grans, adolescents i adults es farà de manera individual) començant des de l’arrel, insistint en la geniva, i cap a la dent. Com si s’estigués utilitzant una escombra. Has de raspallar les superfícies interiors i exteriors, a més de l’àrea inferior que fa servir per mastegar.
 • Al final s’ha de netejar la llengua. Potser això resulta molest per als nens al principi, però és un pas important dins de la neteja bucal. D’aquesta manera s’eliminen les restes d’aliments i bacteris. S’ha de col·locar el raspall a la llengua, tan enrere com sigui possible (sense provocar nàusees), i fer un moviment com si escombréssim cap enfora amb les cordes del raspall.
 • Finalment, cal esbandir la boca un parell de vegades per eliminar les restes de menjar i de pasta de dents.
 • No abusar de la pasta dental. En molts casos, amb la mida d’un pèsol n’hi ha prou (especialment en els nens).
 • En el cas de nens, revisa sovint el resultat després de rentar-se les dents. Tot i això, mai els diguis que és perquè no ho saben fer, digues-los que ells et revisin a tu com si fos un joc. Aquesta pot ser una bona tècnica perquè s’ho prenguin de manera positiva i divertida i evitar que es resisteixin. Quan facis aquesta revisió, demana que ajuntin les dents i obrin la boca per poder examinar les dents frontals i després que l’obrin per veure els molars.

© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00