4 petits canvis per millorar el teu futur

Veiem molt sovint a la clínica pacients amb moltes càries, genives inflamades i les dents molt apinyades. També ho veiem moltíssim en nens petits. Està clar que hi ha alguna cosa que no funciona.

Els dentistes clàssics sempre s’han enfocat en el tema del raspallat i a tapar càries i curar, quan ens hauríem de fixar més a prevenir. La millor manera de prevenir és canviar el que mengem. Aquest és el secret:

La teva dieta té el poder de prevenir els problemes dentals i, per tant, els de la resta del teu cos.

Ja que, els mateixos problemes que fan emmalaltir les teves dents, també fan emmalaltir a la resta del teu cos.

Per a posar-te un exemple: Si el cotxe no funciona, no el rentes per a arreglar-lo, no el portes al planxista perquè pinti el cop que li has donat, sinó el que fas és portar-lo al mecànic i que el mirin per dins perquè torni a funcionar. Doncs amb la teva salut igual.

Si fem un petit repàs a la història, podem veure que en mòmies o restes humanes antigues no hi havia càries, ni tenien les dents apinyades, ni tenien problemes d’espai pels queixals del seny. Quantes persones hi ha ara que li càpiguen totes les dents rectes en la boca i no tinguin ni càries ni genives inflamades? La veritat és que molt poca.

Tots els nostres problemes dentals van començar fa uns 200 anys, quan va començar la revolució industrial. És quan va haver-hi el canvi més profund en la nostra dieta i quan van aparèixer més boques amb problemes dentals. Les farines blanques, el sucre refinat i els processats van entrar a les nostres vides. Han actuat i actuen com la gasolina per als bacteris “dolents” que ens generen càries. Provoquen un desequilibri a la flora bacteriana de la nostra boca i aquest desequilibri es reflecteix al nostre intestí, podent-nos portar a problemes més greus.

El teu cos té el potencial per a curar-se a si mateix i les teves dents també. Els problemes dentals són un senyal que estàs prenent el menjar que no et convé. Així que, com hem dit abans, el menjar que és bona per a les teves dents, també ho és per a la resta del teu cos.

Para ponerte un ejemplo, hace unos años empecé a tener problemas de sensibilidad en los dientes. A pesar de que mis compañeros dentistas me miraron y remiraron, no encontraron nada en mi boca. Yo no paraba de tener una sensibilidad fortísima en los dientes, a la vez empecé a tener problemas de sobrepeso (a pesar de que siempre había hecho mucho de deporte) y me empezaron a hacer daño las articulaciones. Estaba claro que mi cuerpo estaba entrando en un proceso inflamatorio. A pesar de que yo pensaba que comía bien, pedí ayuda a una amiga nutricionista y me hizo ver que tomaba mucho azúcar oculto.

Entonces reduje el azúcar normal y oculto de mi dieta: el pan, los aceites refinados y toda la comida envasada y procesada durante 3 meses. Las dos primeras semanas noté como mi cuerpo se desintoxicaba (sobre todo los 7 primeros días, tenía dolor de cabeza y mucho cansancio).

Poco a poco fueron pasando los dolores de cabeza y cada vez me encontraba mejor, con más energía, menos cansancio, ya no me hacían daño los dientes ni las articulaciones.

Después de esto empecé a introducir nuevos alimentos en mi dieta y hacer los cambios siguientes:

Per posar-te un exemple, fa uns anys vaig començar a tenir problemes de sensibilitat en les dents. Tot i que els meus companys dentistes em van mirar i van remirar, no van trobar res a la meva boca. Jo no parava de tenir una sensibilitat fortíssima en les dents, alhora vaig començar a tenir problemes de sobrepès (tot i que sempre havia fet molt d’esport) i em van començar a fer mal les articulacions. Estava clar que el meu cos estava entrant en un procés inflamatori. Jo pensava que menjava bé, però vaig demanar ajuda a una amiga nutricionista i em va fer veure que menjava molts sucres ocults.

Llavors vaig reduir el sucre normal i ocult de la meva dieta: el pa, els olis refinats i tot el menjar envasat i processat durant 3 mesos. Les dues primeres setmanes vaig notar com el meu cos es desintoxicava (sobretot els 7 primers dies, tenia mal de cap i molt cansament).

A poc a poc van anar passant els maldecaps i cada vegada em trobava millor, amb més energia, menys cansament, ja no em feien mal les dents ni les articulacions.

Després d’això vaig començar a introduir nous aliments en la meva dieta i fer els següents canvis :

1. Mastegar

Mastegar és l’aspecte més físic de la teva dieta dental. Impacta sobre els teus maxil·lars i sobre les teves dents en utilitzar els teus músculs facials. Has de mastegar menjar natural i sencer (integral). Menja cada dia un vegetal cru, millor si és molt dur. No ho tallis. Pot ser pastanaga, api, bròquil, pebrot, espàrrecs, raves, col llombarda, etc.

Respira pel nas, tanca els teus llavis i mastega.

2. Prendre oli de fetge de bacallà cada dia 

Puedes tomar 2 cucharadas/café cada día y los niños 1 cucharada. Lee las instrucciones de la botella que te compres (lo encontrarás en herbolarios y tiendas de productos ecológicos).

Les dents estan fetes de minerals i el teu cos té un sistema per a administrar el calci i altres minerals als ossos i a les dents que depenen de les vitamines A, D i K2.

Aquestes vitamines no només activen el sistema immunitari de les teves dents, sinó que també influeixen en el desenvolupament i creixement dels teus maxil·lars, en la digestió, el sistema hormonal i el teu cervell. Necessitem aquelles vitamines que ja no contenen els aliments d’avui dia.

Pots prendre 2 cullerades/cafè d’oli cada dia i els nens 1 cullerada. Llegeix les instruccions de l’ampolla que et compris (ho trobaràs en herbolaris i botigues de productes ecològics).

3. Menjar greixos naturals per substituir els sucres

Els sucres alimenten els bacteris “dolents” i els greixos alimenten els bacteris “bons”.

Com ja hem dit abans, els problemes dentals es donen per la falta de bacteris “bons” que viuen a la teva boca i al teu intestí. Cada vegada que mengem, necessitem alimentar a aquests bacteris “bons”, tant les de la boca com les de l’intestí.

Exemples de greixos naturals que pots introduir a la teva dieta:

  • Mantega
  • Formatges (sobretot gouda i brie)
  • Iogurts naturals (no desnatats)
  • Kèfir
  • Llet sencera
  • Oli d’oliva verge extra
  • Alvocats
  • Ous ecològics

4. Menjar vegetals cuits amb greix natural

El nostre sistema digestiu està dissenyat per a absorbir els nutrients dels vegetals amb greixos naturals. Això en la nostra dieta és molt fàcil saltejant les verdures fresques amb oli d’oliva verge.

Intenta introduir aquests petits canvis en la teva dieta durant 30 dies i veuràs una millora en la teva salut dental i general.

Passats aquests 30 dies pren nota de com et trobes i apunta les següents coses:

Com està la teva boca? Et fan mal les dents? Les notes sensibles? Les teves genives estan inflamades? 

I tu com et trobes?: Tens més gana o menys?, Et ve de gust menjar sucre?, Que tal la teva energia?, Estàs dormint millor?, Has perdut o guanyat pes?, Tens ansietat?

Ja ho veus, amb 4 petits canvis podràs trobar-te molt millor. Aprofita per a canviar tu també i aconseguir un futur més sa per a tu i per a la teva família.

A Alba Clínica Dental fem Odontologia Amiga. Una de les coses que significa és que volem ajudar als nostres pacients més enllà de la seva salut dental.

De tot cor i humilment ens interessa millorar la teva salut general. Estem a la teva disposició a les nostres clíniques dentals de Reus i Tarragona.

Dra. Sílvia Font de Rubinat

Directora Mèdica d’Alba Clínica Dental


© 2021 Alba, Odontología Amiga S.L.

Truca'ns

Et atenem per telèfon per donar-te una cita o resoldre qualsevol consulta:

Trucar a la clínica de Tarragona 977 213 775 Trucar a la clínica de Reus 977 590 456

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Parlem

Pots demanar cita o realitzar qualsevol consulta a través de WhatsApp:

Xatejar amb la clínica de Tarragona Xatejar amb la clínica de Reus

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00

Localització

Aquí tens les direccions dels nostres centres perquè no et perdis:

Tarragona

Av. Roma, 18
43005 - Tarragona

Ver mapa

Reus

c. Antoni Gaudí, 3
43202 - Reus

Veure mapa

Horari: Dilluns a divendres de 9:00 a 20:00