Fertilitat i genivesLa malaltia periodontal incrementa el temps que triga una dona a quedar embarassada.

Segons un estudi realitzat per investigadors australians, L’efecte de les malalties de les genives s’equipara a l’efecte negatiu amb el qual té l’obesitat sobre les possibilitats d’aconseguir un embaràs.

La malaltia periodontal és una patologia crònica i infecciosa causada per bacteris normals que hi ha a la boca i que, si no es controlen, són capaços d’inflamar les genives al voltant de la dent i els teixits que actuen de suport.

La malaltia periodontal ha estat associada amb la patologia cardíaca, la diabetis tipus 2, les malalties respiratòries i de ronyó i problemes de l’embaràs, com els avortaments i els naixements prematurs.

Prop del 10% de la població podria patir malalties periodontals greus. El raspallat regular de la dentadura i l’ús de fil dental constitueixen la millor manera de prevenir-les.

Els investigadors australians van seguir un grup de 3.737 embarassades, que formaven part en un estudi desenvolupat en aquest país, denominat «Estudi Smile». D’aquestes 3416 dones, un total de 1.014 (26%) tenien malalties periodontals.

genives sanes embarasEls autors van analitzar la informació del «planing» d’embaràs i els seus resultats en 3416 d’elles. Van descobrir que les dones amb malaltia periodontal trigaven una mitjana de set mesos en aconseguir un embaràs, dos mesos més que els cinc mesos de mitjana que trigaven les dones sense aquesta malaltia en concebre.

A més, van comprovar que les dones que no eren de raça caucàsica i patien malalties periodontals eren més propenses a trigar un any a quedar-se embarassades, en comparació amb aquelles sense gingivitis: el seu risc de concebre més tard era un 13,9% més que el 6 , 2% de les dones sense aquesta malaltia en les seves genives.

L’investigador Roger Hart, professor de Medicina Reproductiva de la Universitat de Western Australia (Perth, Austràlia) i director mèdic de Fertility Specialists of Western Australia, va dir que aquest treball és «el primer que suggereix que la malaltia periodontal podria ser un dels factors que podrien ser canviats per millorar les oportunitats d’aconseguir un embaràs». «Les nostres dades suggereixen que la presència de malaltia periodontal és un factor de risc modificable, que pot incrementar el temps de concepció d’una dona, sobretot en els no caucàsics”.

Al nostre blog: