dentista nensÉs normal que un nen tracti d’evitar noves experiències. Com a pares cal transmetre normalitat i calma. En cas contrari el nen entén que la por que té està justificat. Quan preparis al teu fill per a la visita dental no utilitzis paraules que puguin espantar com “agulla“, “injecció“, “foradar“, “punxar“. Termes com “un petit pessic“, “aigua per dormir teva dent”, “pessigolles a la dent” són millors per al nen. El dentista i l’equip dental et poden ajudar a trobar les paraules apropiades.

Alguns dentistes pensen que és d’ajuda tenir els pares al costat durant el tractament del nen. No obstant això alguns altres pensen que no és bona idea. Si el seu dentista li demana que abandoni la sala de tractament, no se senti que està abandonant al seu petit. La majoria dels nens reaccionen millor quan els seus pares no hi són presents.

Consells per als pares

És normal que els pares en portar el seu fill al dentista sentin aprensions o desconfiança sobre quina serà la reacció del nen al tractament dental. Cal educar i motivar al nen perquè no arribi al consultori amb dubtes, temor o por.

Per als pares és de gran consol saber que el nen participarà gustós en la nova experiència. Per a això és fonamental:

  • No utilitzeu mai l’odontologia com a amenaça de càstig. És molt recomanable no obligar al nen a menjar o fer alguna cosa que no li agrada amb l’amenaça de portar-lo al dentista o la injecció amb anestèsia. En la ment del nen s’associa càstig amb dolor i coses desagradables. “Si segueixes menjant tantes llaminadures et tindrem que portar al dentista” no seria el més indicat. Potser “Si segueixes menjant llaminadures tindràs càries o forats en les dents” seria més convenient. Transmetent al nen que el problema és el dentista no eduquem al nostre fill. Eduquem si aconseguim que interioritzi que ha de cuidar el seu cos i protegir-lo de elements nocius. Si aconseguim que es protegeixin ells mateixos de les llaminadures en el futur se sabran protegir d’altres excessos (tabac, drogues, ….)
  • No expressar pors personals al dentista davant el nen. La causa primària de la por en els nens és escoltar als seus pares queixar-se de les seves experiències personals amb el dentista.A més de no esmentar les seves pròpies experiències desagradables, poden evitar la por explicant de manera agradable que és l’odontologia, els beneficis de tenir un somriure bonic i el amable que serà el dentista.Per als pares que encara temen els serveis dentals, actualment hi ha molt modernes i còmodes tècniques per al maneig del nen en el consultori. En conseqüència no hi ha necessitat que el nen ni els pares tinguin por al tractament dental. Generalment es troben dificultats quan els pares o altres persones han inculcat temors profunds en el nen. Per això els pares també han d’ocultar sentiments d’ansietat, especialment quan porten al seu fill a l’odontòleg.
  • Familiaritzar al seu fill amb l’odontologia portant l’odontòleg sense necessitat que tingui dolor. Així s’anirà acostumant al consultori i començarà a conèixer-lo. L’odontòleg cooperarà plenament saludant el nen amb cordialitat i portant-lo a recórrer la clínica, explicant i fent divertides demostracions amb l’equip dental. En aquestes visites es realitzen aplicacions de fluor o s’ensenya l’ús correcte d’estris de neteja dental. Algun petit regal al final del recorregut farà que el nen senti que acaba de fer un amic.
  • Remarqui el valor de realitzar visites dentals regulars, No només per preservar la dentadura, sinó també la seva salut en general. Des del punt de vista psicològic, el pitjor moment de portar a un nen al dentista és quan pateix un mal de dents.
  • És imperiós no subornar els nens per anar al dentista, Això dóna a entendre al nen que s’ha d’enfrontar a algun perill a alguna cosa que no li agrada.
  • Mai tractar de vèncer la por al tractament dels seus fills per mitjà de burles, O ridiculitzant els tractaments dentals, en el millor dels casos només crea ressentiment cap al dentista i dificulta els seus esforços.
  • No han de prometre al nen el que farà o no l’odontòleg, El dentista no ha de ser col locat en una situació compromesa on es limita el que pot fer per al nen. Tampoc s’ha de prometre que el dentista no els farà mal, l’odontòleg tracta de produir, però en el seu cas les mentides només porten a decepció i desconfiança, és millor deixar que el nen s’acostumi a tenir confiança en el que se li fa i que tot el que pugui sentir és passatger.
  • Diversos dies abans de la visita al dentista, Es comunicarà al nen de manera natural que aniran al dentista. Els pares mai han forçar les coses mostrant al nen excés de simpatia, mims, por o desconfiança.
  • S’haurà encomanar al nen a les cures del dentista en arribar a la clínica i no hauran d’entrar a la sala de tractament llevat que l’odontòleg ho sol · liciti. En aquest cas en entrar al consultori hauran d’actuar tan sols com a espectadors i tractar de no fer conversa amb el nen.
  • No permetre que altres persones expliquin els seus nens contes aterridors sobre visites al dentista, això influirà en l’opinió del nen cap al dentista.

Al nostre blog: