dents lactanciaLa lactància materna no només té enormes beneficis nutritius, immunològics i emocionals per al nadó. A més afavoreix el correcte posicionament de les arcades dentals i amb això, una bona oclusió dental (bona mossegada entre les dents superiors i inferiors)

Tots els nadons neixen amb una mandíbulapetita” en comparació amb el maxil · lar superior.

La succió del pit ajuda a que la mandíbula “avanç” en la seva posició i amb això s’obté una millor relació entre el maxil · lar i la mandíbula. Diversos estudis indiquen que amb l’exercitació dels músculs mastegadors i facials en alletar, disminueixen al 50% els indicadors de maloclusions (males mossegades).

Posició de la mandíbula amb el pit i amb el biberó

La lactància materna també facilita la respiració nasal del nadó, ajuda a un correcte posicionament de la llengua, a un bon desenvolupament de la musculatura oral, prevé patrons de deglució anormals, promou una correcta forma del paladar i augmenta el flux salival, entre moltes altres avantatges.

La majoria de odontopediatres coincideixen en la gran importància de la lactància materna durant els primers sis mesos per al correcte desenvolupament de la respiració, de la boca, de l’oclusió (mossegada) i de la deglució (empassar els aliments) durant la infància.

Lactància prolongada i càries

La lactància materna perllongada (després de l’any d’edat si és diürna i / o després de l’erupció de la primera dent de llet si és nocturna) i la seva relació amb la càries és un tema de gran controvèrsia.

Com la càries una malaltia infecciosa multifactorial, estem convençuts que no hi ha cap factor que ocasioni la càries per si sol.

No obstant això, la majoria de mares que donen el pit a demanda durant la nit, moment de major susceptibilitat a l’atac bacterià ja que el flux de saliva és gairebé nul, no netegen les dents després de la presa. Això augmenta el risc del nadó en combinar l’absència d’higiene oral amb la presència d’un substrat (llet) sobre la superfície dental.

Cal afegir que hi ha també altres factors que poden augmentar el risc de càries com: nens que es desperten diverses vegades a la nit a menjar (pit o biberó), un temps que el nen es dorm amb el líquid a la boca; consum d’aliments ensucrats, insuficient exposició a fluorurs presència de defectes en l’esmalt (hipoplàsies); transmissió primerenca de bacteris per exemple provinents de la saliva dels pares, entre d’altres.

Com cada nen presenta un risc diferent de desenvolupar malalties (incloent la càries), els pares han de portar el seu nadó a un professional perquè aquest identifiqui el risc de càries individual i les estratègies preventives necessàries d’acord a cada cas.

Consells sobre la lactància:

Recorda que la llet materna no causa càries per si sola, però veiem a la consulta molts lactants que presenten càries a edats primerenques quan la lactància nocturna es perllonga i es combina amb una manca d’higiene bucal.

Comenceu amb la higiene oral tan aviat com pugui, encara que el bebè no tingui dents. Aprofiti el moment del bany per netejar les genives amb una gasa, un drapet humitejat o un didal de silicona.

Un cop surti la primera dent de llet, disminueix gradualment la lactància materna durant les nits. Si decideix no fer-ho, és molt important que realitzi la neteja dental immediatament després de la presa.

Porteu el seu nadó a l’odontopediatra abans del seu primer aniversari perquè l’informi de les mesures per evitar l’aparició de càries i altres malalties orals.

Al nostre blog: