Amb aquests consells tu i la teva família tindreu un futur més sa i amb un sistema immune més fort:

Veiem sovint a la nostra consulta molts pacients amb  moltes càries, amb genives inflamades i les dents molt apinyades. També ho veiem moltíssim en infants ben petits. Està clar que hi ha alguna cosa que no funciona.

Sempre ens hem enfocat molt com a dentistes en el tema del raspallat i en tapar càries i curar, quan ens hauríem de fixar més en prevenir. La millor manera de prevenir és canviar el que mengem. Aquest és el secret, la teva dieta té el poder de prevenir els problemes dentals i per tant de la resta del teu cos. Els mateixos problemes que fan emmalaltir les teves dents, fan emmalaltir la resta del teu cos.

Per posar vos un exemple; si el teu cotxe no funciona, no el rentes per arreglar-lo, no el portes al planxista perquè li pinti el cop que li has donat, sinó el que fas és portar-lo al mecànic i que el mirin per dins perquè torni a funcionar, doncs això és el mateix.

Si fem un petit repàs a la història, podem veure que en mòmies o restes humanes no hi havia càries, ni tenien les dents apinyades, ni tenien problemes en què els hi cabessin els queixals del seny. Quanta gent hi ha ara que li càpiguen totes les dents rectes a la boca i no tinguin ni càries ni genives inflamades? La veritat és que és molt  estrany de veure.

Tots els nostres problemes dentals van començar fa uns 200 anys, quan va començar la revolució industrial. És quan va haver-hi el canvi més profund a la nostra dieta i quan van aparèixer més boques amb problemes dentals. Les farines blanques i el sucre refinat i els processats  van entrar a les nostres vides i han actuat i actuen com la gasolina per bacteris “dolentes“ que fan que tinguem càries. Provoquen un desequilibri en la flora bacteriana de les nostres boques i aquest desequilibri a la nostra boca es reflecteix al nostre intestí, podent-nos portar a problemes més greus.

El teu cos té el potencial per sanar-se ell mateix i les teves dents també. Els problemes dentals són un senyal de que estàs prenent el menjar que no et convé. Així que, com hem dit abans, el menjar queés bo per les teves dents, també ho és per la resta del teu cos.

Per posar-te un exemple, fa uns anys  vaig començar a tenir problemes de sensibilitat a les dents i tot i que els meus companys dentistes em van mirar i remirar, no van trobar res a la meva boca. Jo no parava de tenir una sensibilitat fortíssima a les dents, alhora vaig començar a  tenir problemes de sobrepès (tot i que sempre havia fet molt d’esport) i em van començar a fer mal les articulacions. Estava clar que el meu cos estava entrant en un  procés inflamatori. Tot i que jo pensava que menjava bé, vaig demanar ajuda a una amiga nutricionista i em va fer veure que prenia molt sucre ocult. Llavors vaig reduir el sucre normal i ocult de la meva dieta: el pa, els olis refinats i tot el menjar envasat/processat durant 3 mesos. Les dues primeres setmanes vaig notar com el meu cos es desintoxicava (sobretot els 7 primers dies, tenia mal de cap i molt cansament). Poc a poc van anar passant els mals de cap i cada vegada em trobava millor, amb més energia, menys cansament, ja no em feien mal les dents ni les articulacions. Després d´això vaig començar a introduir nous aliments a la meva dieta i fer els canvis següents:

 

1.- Mastegar: Mastegar és l´aspecte més físic de la teva dieta dental. Impacta sobre els teus maxil·lars i sobre les teves dents i fas servir els teus músculs facials. Has de mastegar menjar natural i sencer (integral). Menja cada dia un vegetal cru, millor si és molt dur. No el tallis. Pot ser pastanaga, api, brócoli, pebrot, espàrrecs, raves, col lombarda. Respira pel nas, tanca els teus llavis i mastega !!

2.- Pren oli de fetge bacallà cada dia: Les dents estan fetes de minerals i el teu cos té un sistema per administrar la calç i altres minerals als óssos i a les dents que depenen de les vitamines A, D i K2. Aquestes vitamines no només activen el sistema immune de les teves dents, sinó que també influeixen en el desenvolupament i creixement dels teus maxil·lars, en la digestió, el sistema hormonal i el teu cervell. Necessitem aquelles vitamines que ja no contenen els aliments d´ avui en dia. Pots prendre 2 cullerades/cafè cada dia i els nens 1 cullerada. Llegeix les instruccions de l’ampolla que et compris (ho trobaràs en herbolaris i botigues de productes ecològics).

3.- Menja greixos naturals per reemplaçar els sucres: Els sucres alimenten els bacteris “dolents” i els greixos alimenten els teus bacteris “bons”. Com ja hem dit abans, els problemes dentals es donen degut a la falta de  bacteris “bons” que viuen a la teva boca i al teu intestí. Cada vegada que mengem, necessitem alimentar a aquests bacteris “bons”, tant els de la boca com les dels intestins. Exemples de greixos naturals que post introduir a la teva dieta: mantega, formatges (sobretot gouda i brie), iogurts naturals (no desnatats), kefir, llet sencera, oli oliva verge extra, advocat, ous ecològics, …

4.- Menja vegetals cuits en un greix natural: El nostre sistema digestiu està dissenyat per absorbir els nutrients dels vegetals amb greixos naturals. Això a la nostra dieta és molt fàcil, saltejant les verdures fresques amb oli d’oliva verge

Intenta introduir aquests petits canvis a la teva  dieta durant 30 dies  i veuràs una millora a la teva salut dental i general. Passats aquests 30 dies para i mira. Pren nota de com et trobes i apunta les següents coses: Com es troba la teva boca? Et fan mal les dents? Les notes sensibles? Estan les teves genives inflamades? Dolorides?

I tu com et trobes?: Tens més gana o menys?, Tens ganes de menjar sucre?, Que tal la teva energia?, Estàs dormint millor?, Has perdut o guanyat pes?, Tens ansietat?

Ja ho veus, amb 4 petits canvis podràs trobar-te molt millor. Aprofita aquesta crisi per canviar tu també i aconseguir un futur més sa per tu i per la teva família.

A Alba Clinica Dental fem Odontologia Amiga. Una de les coses que vol dir és que volem ajudar als nostres pacients més enllà de “simplement” la seva salut dental i que de tot cor i humilment ens interessa millorar la seva salut general. Estem a la vostra disposició a les nostres clíniques dentals de reus i Tarragona.

 

Dra. Silvia Font de Rubinat

Directora Mèdica d’Alba Clínica Dental